Actualitat / General

Eliminar la bretxa de gènere de la Viquipèdia

Tothom coneix i consulta la Viquipèdia, però segurament en sap ben poc de com es construeix, s’amplia i millora. El proper dimarts organitzen la primera trobada de l’Espai Viquidones / Wikimujeres UPF: Eliminant la bretxa de gènere de la Viquipèdia. L’objectiu és corregir la subrepresentació de les dones, tant a nivell de continguts i perspectiva, com de participació. La trobada, oberta a tothom, pretén ser un espai per promoure i aprendre a editar la Viquipèdia i reduir la bretxa de gènere. La periodista i coordinadora del grup Wikiesfera Patricia Horrillo reflexiona sobre la importància d’aparèixer a l’enciclopèdia oberta i la clara manca de visibilització de les dones, en un article publicat a Tribuna Feminista.

CUADERNO DEL DOMINGO 15 ANIVERSARIO WIKIPEDIA

 

Ningú parlarà de nosaltres si no som a la Viquipèdia
Potser penseu que aquesta afirmació resulta una mica exagerada. Però, si entreu a Google (encara que hi ha més cercadors, aquest és el més utilitzat) i busqueu el nom d’algú sobre qui vulgueu investigar, comprovareu que la primera entrada que apareix és la Viquipèdia, sempre que hi hagi un article d’aquesta persona, és clar. Amb la qual cosa, sembla bastant evident que existir en l’enciclopèdia lliure i col·laborativa és important per a “existir”, en abstracte. Tot i la demonització d’aquesta plataforma que porto escoltant de professors i periodistes des de fa deu anys, aquesta és el principal lloc de consulta de milions de persones a tot el món (ells inclosos).

Encara que amb els seus 15 anys de vida, podem dir que ha assolit un gran èxit de creixement, les dades en relació a la nostra presència la Viquipèdia són demolidores amb un nombre irrisori de biografies de dones al costat dels homes. Encara que varia molt depenent del sector, la veritat és que, de mitjana, no arribem ni al 10%. I, massa vegades, moltes d’aquestes biografies mostren exclusivament les seves relacions familiars amb els homes als quals sí que se’ls considera veritablement rellevants. Són les seves esposes, amants, mares, filles o germanes i aquesta és la dada que es destaca de les seves vides.

Qui narra la Història
Quan es diu que la Història l’escriuen els vencedors cal recordar que, fins fa relativament poc, han estat homes els encarregats de plasmar els esdeveniments transcendents de la humanitat: bibliotecaris, historiadors, documentalistes, periodistes … En altres èpoques les dones no podien contribuir a aquesta narració perquè tenien vedat l’accés a la cultura en general. I, tot i que corren nous temps, sembla que les dinàmiques no estan canviant amb la mateixa rapidesa que la pròpia tecnologia permet. Malgrat que en una eina com la Viquipèdia qualsevol pot editar, només hi ha un 13% d’editores. Un percentatge clarament insuficient.

La Història del segle XXI s’està escrivint en temps real. I necessitem perdre la por i sentir-nos legitimades per escriure (‘ns) i documentar (nos). Hem de organitzar-nos perquè aquest avanç sigui sistemàtic i ens permeti anar incorporant cada vegada més veus. Editar a la Viquipèdia requereix un coneixement tècnic de l’eina i un de pràctic per documentar de manera fonamentada. Però més important que aquests dos aspectes és fer-nos conscients que, sense la nostra perspectiva, la de les dones, la narració de la història quedarà mutilada, com sempre ha passat.

Els criteris de rellevància
Un altre dels problemes als quals ens enfrontem és que, sent la Viquipèdia una font secundària en la qual es documenta el que ja hi ha publicat, es necessiten fonts primàries on es visibilitzi les dones. Els mitjans de comunicació, amb una inèrcia masclista difícil de trencar, acostumen a dificultar aquest procés. Per tant, cal establir aliances des d’una consciència feminista: en aquesta lluita de fer-nos visibles, totes en cadascun dels nostres àmbits d’actuació som imprescindibles.

No només vull escriure sobre dones a la Viquipèdia amb l’únic argument que, si no ho fem nosaltres, ells no ho faran. Vull escriure sobre vosaltres, poetes, arquitectes, fotògrafes, periodistes, científiques, filòsofes, empresàries, activistes, escriptores, referents i lluitadores, les que vau ser, sou i sereu, perquè totes i cadascuna de vosaltres sou rellevants, sou imprescindibles i conformeu meu pròpia Història.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s