Actualitat / General

Recomanacions per a una comunicació sense prejudicis cap al poble gitano

Amb motiu del Dia Internacional del Dia Gitano, el Consell Estatal del Poble Gitano ha llançat una campanya de sensibilització, amb el hashtag  #TelebasuraNoEsRealidad, per demanar la retirada d’alguns programes de televisió, que “malmeten profundament” la imatge de la comunitat. Denuncien que hi ha continguts televisius que “promouen estereotips i prejudicis que condueixen a la discriminació i l’antigitanisme”. En el vídeo de la campanya, infants que van protagonitzar la campanya de l’any passat – que, amb el hashtag #yonosoytrapacero, denunciava que el Diccionari de la llengua espanyola els estigmatitza definint-los com a “trapaceros”-, apareixen amb adults per mostrar el rebuig a certs programes.

 

A continuació, llistem algunes recomanacions que recull la Unió Romaní a la publicació Periodistes contra el racisme? de 2014:

No esmentar l’origen ètnic, si no resulta estrictament necessari per a la comprensió global del missatge. Cadascú ha de ser jutjat pels seus propis actes, sense implicar tota la comunitat a la que pertany.

Fomentar el tractament positiu i contrastar la informació. Els gitanos han de ser considerats pels periodistes com font imprescindible en els assumptes que els incumbeix.

Abandonar el sensacionalisme. Els periodistes haurien d’abandonar els tractaments sensacionalistes per concentrar-se en un coneixement real i profund dels fets noticiables relacionats amb els rromà, allunyant-se de falses creences i clixés que aprofundeixen en els malintencionats prejudicis.

Evitar informacions discriminatòries. Evitar la difusió d’informacions que siguin susceptibles d’alenar la discriminació de tota la comunitat.

L’organització també posa èmfasi en el llenguatge, com a element de vital importància “en la construcció de la realitat”, i assenyala termes que distorsionen la imatge del poble gitano. Alguns exemples:

-Accés o inclusió vs integració: Els gitanos no desitgen integrar-se si significa perdre les seves senyes d’identitats. S’hauria de facilitar el seu accés a l’educació, el treball i l’habitatge.

Conflicte vs. batussa: Alguns periodistes s’entesten en utilitzar la paraula batussa exclusivament quan es produeix un enfrontament entre gitanos, de manera que quan s’empra s’associa automàticament a algun membre de la comunitat gitana.

Ètnia vs raça: L’ètnia és una comunitat definida per afinitats racials, lingüístiques i culturals. És preferible definir els gitanos com a ètnia en oposició al terme raça, de connotacions racistes.

Rom: Amb aquesta paraula es designa exclusivament a l’home gitano. La dona gitana és romi. El plural d’ambdós substantius és rromà per als homes i romnia per a les dones.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s