Actualitat / General

Tres anys DevReporter: 1.400 periodistes i 1.100 actors de la solidaritat

Fa tres anys vam comença el projecte europeu DevReporter Network amb l’objectiu de crear una xarxa de periodistes i professionals de la comunicació per millorar la informació internacional relacionada amb la cooperació i el desenvolupament. Durant aquest temps, també hem comptat amb l’aliança d’universitats i administracions. Des de Catalunya, Rhône-Alpes i Piemont hem treballat conjuntament i organitzat formacions i seminaris regionals, així com trobades internacionals. A més, des d’espais virtuals hem compartit iniciatives interessants i articles reflexius sobre cobertures periodístiques o campanyes comunicatives. Més de 1400 periodistes, 1.100 actors de la solidaritat i 763 estudiants han participat en múltiples activitats del projecte DevReporter Network. A Catalunya, el projecte ha comptat amb tres socis: el Col·legi de Periodistes de Catalunya,  l’Observatori de la Cobertura de Conflictes de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’ Institut Universitari de Desenvolupament Social i Pau de la Universitat Jaume I de Castelló.

 

GRUPSLIDE

Per començar a construir la xarxa va fer falta conèixer en quina situació ens trobàvem i, per aquesta raó, es varen elaborar diagnosis de la realitat concreta de cada territori i es van posar en comú. Així van sorgir els estudis sobre els mitjans de comunicació i la comunicació de les organitzacions, que presenten punts diferenciats i alguns compartits. Durant aquests anys de projecte, s’ha fet seguiment de premsa per documentar si s’han produït canvis en el tractament de la informació. Globalment es pot afirmar que la informació sobre desenvolupament i cooperació ha millorat en els mitjans amb periodistes que han conegut o participat en el projecte.

Les discussions i els diàlegs generats durant aquest temps sobre el Vademècum i als seminaris han permès posar paraules a alguns dels debats centrals, com el perill d’oenegització de la informació internacional, les diferències entre comunicació institucional i informació periodística, o la dificultat de les petites ONG per accedir als grans mitjans de comunicació.

El Fòrum Internacional celebrat a Barcelona el passat 4 i 5 de febrer va dedicar un espai a l’avaluació del projecte en grups. No només per detectar les virtuts i debilitats del DevReporter, sinó també per dibuixar els reptes del futur. Moltes participants van posar en valor la creació d’uns espai d’intercanvi i aprenentatges entre ONG i periodistes, que ha afavorit el coneixement mutu i, per tant, ha contribuït a enfortir una relació de confiança. Tot i així, és compartit que han sorgit dificultats en la comunicació entre les tres regions, sobretot degut a la diversitat lingüística, però també als diferents contextos. La relació amb periodistes del sud tampoc ha estat fàcil. Per aquesta raó, alguns participants van subratllar la necessitat d’enfortit les relacions internacionals i incorporar periodistes del sud al desenvolupament de les beques DevReporter. Aquesta és una de les activitats més ben valorada pels membres de la xarxa, i va haver-hi absolut consens en donar-li continuïtat, a ser possible amb més fons. Així mateix, el Vademècum també és una de les activitats destacada positivament, encara que desperta dubtes sobre com donar-li vida i aconseguir implementar-lo.

Foto_4

A continuació, detallem alguns dels principals resultats d’aquests tres anys:

Formacions:
Estratègies de comunicació, xarxes socials i nous formats són alguns dels temes que han centrat les nombroses sessions de formació desenvolupades a Catalunya, Rhône-Alpes i Piemont. En aquests tres anys, 661 periodistes i 1.044 membres d’ONG i actors de la solidaritat han participat a les sessions.

Universitats:
Les universitats han jugat un paper clau en el projecte, com a socis estratègics de la xarxa. A l’inici, investigadors van realitzar estudis sobre el panorama mediàtic de cada regió i la situació de la comunicació dins les organitzacions. També s’han organitzat formacions específiques a les facultats de comunicació, a les que han assistit un total de 763 estudiants de periodisme. Per tant, el projecte ha traçat fortes aliances amb les facultats de comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la universitat de Torí i la Universitat Lió 2, així com l’Institut Universitari de Desenvolupament Social i Pau (Universitat Jaume I).

Intercanvis:
Seminaris, fòrums i un taller han estat espais de trobada entre periodistes i comunicadors a nivell regional i interregional. Han permès aprofundir en les diagnosis de cada territori i identificar així passes a seguir per millorar la informació als mitjans i la comunicació de les ONG. Als fòrums internacionals (Lió, Torí, Barcelona i un a Burkina Faso) han participat 520 persones i 70 en un taller internacional on varen participar també periodistes del sud. A nivell regional, han estat actius els Grups de Treball Regional on debatre les temàtiques claus del projecte.

Pimeont_2

Vademècum:
En el marc del projecte, s’han aconseguir consensuar 10 principis per a una informació internacional responsable, que interpel·len tant a periodistes como organitzacions. En l’elaboració del document hi han participat 216 periodistes i 81 membres d’ONG i s’ha difós entre un gran número d’entitats, col·legis de periodistes i col·lectius.

https://catalunyadevreporter.files.wordpress.com/2016/04/vademecum_dr_cat.pdf

Beques:
Aquesta activitat ha donat una gran visibilitat al projecte i ha connectat periodistes amb ONG per posar en pràctica aquells criteris periodístics i comunicatius fundacionals del projecte i recollits al Vademècum. En total, 18 reportatges, 6 per regió, han estat finançats, d’un total de 86 projectes presentats. En el marc del Fòrum Internacional, es varen concedir els premis als tres millors reportatges, segons el jurat internacional, i al millor valorat pel públic, a través d’una votació popular.

Grup_2

Amb la mirada cap al futur, els participants del DevReporter van expressar que és necessari millorar l’intercanvi interregional, a través d’augmentar les trobades, així com la implicació de periodistes del sud. També van posar de relleu les formacions, els desitjos de consolidar les beques i ampliar la participació, tant de periodistes com d’universitats i administracions. Així mateix, es va expressar la importància de donar continuïtat i mantenir actives les eines virtuals del projecte (i així ho farem, baixant el ritme), des de les quals hem intentat animar la reflexió sobre com dur a terme un periodisme que ens ajudi a comprendre el món en la seva complexitat, i com millorar la comunicació sobre cooperació i desenvolupament. Estem convençuts que hi haurà una segona fase del projecte per seguit treballant amb tots vosaltres.

MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2013-2016

Enxarxar-nos és un repte de futur
Andrea Micconi – COP
……..

Hem despertat l’interès a moltes forces vives, no només a les ONG
Rose-Marie di Donato – RESACOOP
……..

Volem posar l’accent en la conintuïtat d’un tema clau, les beques, i buscarem complicitat
Isabel Martínez -Lafede.cat

 

Fotografies del tercer Fòrum Internacional DevReporter

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s