Actualitat / General

III Fòrum Internacional: avaluació, premis i reflexions per a un periodisme global

Han estat dos dies intensos dedicats a la informació i la comunicació per a un periodisme global. El passat 4 i 5 de febrer va tenir lloc el III Fòrum Internacional DevReporter a Barcelona, l’activitat final del projecte europeu liderat per Lafede.cat. En total, unes 150 persones de Catalunya, Piemont i Rhône-Alpes van participar en les diverses activitats programades, tant d’avaluació interna com obertes al públic.

FOTOGRUPDEVREPORTER

Foto de grup DevReporter. Foto: Bibian Escudero

El Fòrum, com a activitat de cloenda, tenia l’objectiu principal de possibilitar l’avaluació col·lectiva de tres anys de projecte: punts forts i febles, així com reptes de futur. Diversos comunicadors/es d’ONG i periodistes, vinculats al projecte, van coincidir en detectar certes dificultats per consolidar les relacions interregionals, degut a la manca d’espais, així com a la comunicació multilingüe i les diferents realitats locals. A més, la majoria de grups de treball van lamentar la dificultat per teixir relacions amb periodistes del sud i implicar-los en el projecte. D’altra banda, i en positiu, es va considerar que s’ha millorat el coneixement mutu entre comunicadors/es i periodistes, fet que repercuteix tant en la comunicació de les organitzacions com en la informació dels mitjans. Alhora, s’ha valorat molt positivament la posada en pràctica de les reflexions i el treball conjunt a través de les beques DevReporter, així com haver consensuat un codi per a la informació internacional: el Vademècum.

Teoria i pràctica: Vademècum i beques

Diversos periodistes i organitzacions becades van participar a la taula rodona per explicar l’experiència de les beques. Per la part de Catalunya, Marc Serra de l’Observatori DESC i Pere Rusiñol d’Alternativas Económicas, becats amb el reportatge La batalla mundial per l’habitatge, van valorar molt positivament la iniciativa. El periodista català va subratllar que les beques han possibilitat els viatges a Brasil i els Estats Units a un mitjà alternatiu amb pocs recursos, i Serra va posar en valor la bona relació teixida amb Alternativas Económicas i també com la realització del reportatge ha permès enfortir la xarxa internacional.

Des de la perspectiva de les ONG, Yolanda Polo, de la Coordinadora Espanyola d’ONGD-CONGDE i Soledad Briones de la CONCORD van exposar els reptes de la comunicació. Ambdues van subratllar la necessitat de tendir ponts entre actors i entre l’espai local i el global. En aquesta direcció, treballen les dues plataformes, així com el projecte DevReporter.

Grup_2

Premiats DevReporter. Foto: Bibian Escudero

Els criteris per adjudicar les beques es van basar en un conjunt de recomanacions que periodistes i comunicadors han estat treballant i que es cristal·litzen en el Vademècum. Aquest codi comú ha estat molt valorat durant el Fòrum i també diferents participants s’han preguntat com donar-li continuïtat i implementar-lo. La taula rodona sobre el Vademècum, va comptar amb la participació de quatre periodistes representants de la professió: Marc Vidal, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Stefano Tallia, Secretari General de Stampa Subalpina; Ricardo Gutiérrez, Secretari General de la Federació europea de periodistes i Thierry Borde, Director de la xarxa Médias Citoyens.

Vidal va exposar algunes idees que li avoca la lectura del document, com per exemple, el fet de posar èmfasi en un periodisme de solucions. Contradictòriament, ha lamentat, la informació internacional se centra en crisis i urgències. La crisi del periodisme va sobrevolar la taula i Ricardo Gutiérrez va recordar que aquest context requereix noves aliances per a comprendre el món, com les ONG. El Vademècum, per Guitérrez, agrupa un conjunt de principis deontològics que van en la direcció del propi codi de la Federació Europea de Periodistes. Ambdós van reiterat la satisfacció amb el document i el compromís de difondre’l dins la seva xarxa de professionals.

 

General_3

Vademècum_1

Fotos: Bibian Escudero

Tot i que les beques van finançar 18 reportatges, sis de cada regió, finalment són tres els finalistes i un guardonat pel públic. Durant la cerimònia d’entrega, es va lliurar el primer premi al reportatge de Rhônes-Alpes: Roms, entre exclusió i integració i el segon premi exaqueo a Guinendadi, la via guioneana cap al desenvolupament -que també es va endur el premi del públic per votació online-, i El Congo després de la febre del coltan. Viatge a la zona zero del món digital de Gemma Parellada amb Justícia i Pau. En lliurar el segon exaequo català, el periodista de El Periódico Joan Cañete, en representació del jurat internacional, va posar en valor la capacitat del reportatge d’aportar una mirada global, que connecta el consum amb els impactes al Sud. La reportera Gemma Parellada va agrair la possibilitat que li han donat les beques de posar llum en aquest racó del planeta “que forma part de les nostres vides”, i on “s’està lliurant la pitjor guerra del planeta”. Finalment, va voler dedicar unes paraules a totes aquelles persones congoleses que han fet possible el reportatge.

Tàndem periodístic: Adzuba i Terribas

Després del lliurament de premis, la periodista congolesa Caddy Adzuba i Mònica Terribas van conversar sobre com millorar la comprensió del món a través del periodisme. Ambdues van coincidir en la necessitat de fer informació internacional sense defugir la complexitat, i abordant causes i context. Però fer-ho, no és fàcil; hi ha entrebancs. Segons Terribas, hi ha la pressió de les audiències, i sobretot, la tradició periodística de “posar la informació en capses”, sense mirar el món en la seva globalitat: “aïllem la informació internacional, la posem en competició amb altres seccions i aleshores, impera el criteri de proximitat”. Caddy Adzuba va subratllar la necessitat, com Terribas, d’espais i temps per a fer bona feina periodística, així com desplegament sobre el terreny. Alhora, va reivindicar els mitjans com a Quart Poder, que han de contribuir a la pau. Des de la iniciativa radiofònica Radio Okapi han desenvolupat el que anomenen periodisme sensible als conflictes. Com a periodistes intenten anar més enllà de l’atrocitat; explicar les raons i fer-ne seguiment. Tot i així, la tendència, segons Adzuba, és una manca d’equilibri en les cobertures, que, a vegades, porta a qüestionar-se si “les nostres vides tenen o no el mateix valor”, que les occidentals.

Caddy Adzuba, acompanyada sempre per representants de la Xarxa d’Entitats del Congo, va ser rebuda pel Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, així com per la directora de l’ACCD, Marta Macías. També l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau va mantenir una trobada amb la periodista congolesa. Mònica Terribas s’ha fet ressò en dues ocasions, en el seu programa, de la conversa que va mantenir amb ella. Adzuba va concedir 13 entrevistes, nou a mitjans catalans i quatre a entitats federades. Una de les preocupacions de Caddy Adzuba era poder cobrir des de la seva ràdio el Mobile World Congress. Lafede.cat s’ha posat al seu servei per facilitar el viatge d’algun dels seus companys.

Vídeo resum del Fòrum DevReporter

Vídeo streaming de l’acte d’entrega dels premis Devreporter i de la conversa entre Caddy Adzuba i Mònica Terribas: https://catalunyadevreporter.wordpress.com/2016/02/03/segueix-en-directe-lacte-public-del-forum-internacional-devreporter/

Les fotos del Fòrum DevReporter aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s