Actualitat / General

A la recerca de l’enfocament intel·ligent i transformador

defnomidados_def

Finalistes i nominats de l’edició 2016

En fotografia, un enfocament correcte és essencial per treure el màxim profit a la càmera. Les modernes càmeres digitals posseeixen l’anomenat “enfocament intel·ligent” que integra el clàssic, el continu i el que permet utilitzar ambdós indistintament per a poder prendre adequadament una composició particular i no malbaratar ni un sol píxel.

En comunicació pot aplicar-se igual. Un enfocament correcte i intel·ligent aposta per un periodisme compromès, crític i responsable, que faciliti a la ciutadania l’accés a una informació veraç, equilibrada i participativa.

Per a això, neixen els “Premis Enfoque”, que busquen reconèixer periodistes, mitjans i programes/seccions que contribueixen al canvi social gràcies a les seves saludables pràctiques periodístiques. Es tracta de distingir qui lluita pel respecte dels drets humans, facilita el protagonisme de les minories, analitza les causes dels problemes socials, i ofereix una cobertura mediàtica que denuncia les injustícies socials i mediambientals. La gran novetat és que la pròpia ciutadania és qui atorga els vots, qui els llegeix, interpel·la i interactua de manera horitzontal i decideix què està “Enfocant” o “Desenfocant”. No és una iniciativa punitiva, sinó una proposta per incentivar les bones pràctiques periodístiques la tasca professional diari de mitjans i periodistes.

Que com sorgeixen? Aquests premis, de caràcter simbòlic, neixen el 2013 gràcies a l’entestament i la preocupació de la Coordinadora l’ONGD-Espanya, i d’un grup de professionals especialistes en l’anàlisi de la realitat mediàtica del Departament de Periodisme i Comunicació Audiovisual de la Universitat Carles III de Madrid, de la Universitat de Cadis i de la Universitat Jaume I de Castelló, que s’han encarregat del disseny metodològic de la proposta. Professionals que reivindiquen un periodisme compromès amb respecte a la dignitat humana, l’equitat de gènere, la cura mediambiental i la lluita contra la injustícia i la discriminació (de gènere; ètnica o geogràfica; ideològica o religiosa; de classe i estatus, d’edat; per orientació sexual; raons de diversitat funcional; etc.).

Un periodisme enfocat aposta per:

1) Explica els causes de la violació de drets humans, les desigualtats socials i de gènere i el deteriorament ambiental;

2) Denuncia els abusos dels poders públics i privats;

3) Donar protagonisme a les poblacions i les seves propostes de canvi;

4) Contribueix al debat polític i profunditza en la democràcia;

5) Agitar el pensament i mobilitzar la ciutadania en pro d’una acció cívica transformadora en benefici de la humanitat i el planeta que habitem.

Aquests guardons reconeixen el caràcter constructiu i promotor de les bones pràctiques periodístiques. Es tracta d’oferir una valoració ciutadana sobre la tasca periodística que ajudi a promoure una millora constant del dret a la informació i a la comunicació sense intenció punitiva ni estigmatitzadora i programes/seccions del nostre país al voltant dels valors del periodisme per al canvi social.

Es tracta d’un exercici de reflexió conjunt, en què han participat més de 6.000 ciutadans/es i especialistes de diferents àmbits en anteriors edicions i l’objectiu final del qual és promoure la majoria constant cap a un periodisme compromès amb el respecte dels drets humans i els ideals de justícia social i ambiental.

En definitiva i com bé diu Marcial García López, professor Titular en el Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat de Màlaga, els premis estan en la seva tercera edició perquè “resulta urgent recuperar el valor d’ús social de la informació per a recuperar la capacitat de somniar en llibertat de la ciutadania“.

Yolanda Ansón. Periodista i miembre de l’equip dels Premis Enfoque
@yolandaanson

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s