Actualitat / General

Minerals a la RD del Congo, reportatge finalista de les beques DevReporter

Ja hi ha reportatge finalista català de les beques DevReporter. De sis treballs becats a Catalunya, el jurat ha escollit el reportatge sobre els impactes de la mineria a la RD del Congo de la periodista Gemma Parellada amb l’organització Justícia i Pau. El proper 4 de febrer, en el marc del III Fòrum Internacional DevReporter, la cloenda de tres anys de projecte, tindrà lloc l’entrega de premis a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia que estarà oberta fins el proper dilluns 1 de febrer.

El jurat subratlla que el reportatge aporta una mirada global, ja que connecta el consum de telefonia mòbil amb els impactes al Sud i, alhora, posa en valor les fonts del sud, no només com a afectats per la mineria, sinó també com a experts. A més, un punt fort, segons el jurat, és que la informació es tracta des de la vessant econòmica i política.

Congo_3

La periodista Gemma Parellada a la RD del Congo

Va ser el gener de 2015, quan el projecte europeu va obrir la convocatòria de la beca per a un bon periodisme social, amb l’objectiu que periodistes i organitzacions treballessin colze a colze. En total, es van presentar 21 projectes a Catalunya, i 27 i 38 a Piemont i Rhônes-Alpes, respectivament. Cada jurat va haver d’escollir-ne únicament sis per territori, em total 18, i no va ser senzill.

Des d’aleshores i durant mesos, periodistes i organitzacions han treballat conjuntament per dur a terme els reportatges becats, que s’han publicat a diferents mitjans de comunicació. El de Gemma Parellada es va emetre al programa Món 3/24 de TV3 el passat mes d’octubre i la periodista també va publicar un article al dossier Planeta del diari Ara, el mes següent.

Per a realitzar-lo, la reportera a l’Àfrica subsahariana va viatjar a la RD del Congo, on es troben les reserves de coltan més grans del món. Aquest mineral és fonamental en aparells per a les telecomunicacions i per tant, és enmig de la selva, relata Parellada, on “arrenca l’engranatge del mercat digital”. Gemma Parellada informa sobre terreny, des del “punt zero del món tecnològic”, evidenciant les connexions Nord-Sud i els impactes globals.

La cerimònia de lliurament serà un acte públic on, a banda de premiar un reportatge per regió i el guanyador de la votació del públic, s’anunciarà el guanyador interegional. Entre els reportatges catalans, el més votat pel públic és Haití, el repte de la reconstrucció, de diversos periodistes amb El Periódico i Arquitectura sense fronteres.

De Piemont, el finalista és Guinendadi, realitzat pels periodistes Serena Carta, Fabio Lepore, Carolina Lucchesini i Sara Perro en col·laboració amb l’organització ENGIM Piemonte Settore Internazionale. A través del web multimèdia, relaten 15 històries de desenvolupament al país africà, que aconsegueixen transmetre una cara desconeguda d’un país associat únicament a dictadura, cops militars, inestabilitat política, tràfic de cocaïna o turisme sexual. Guinendadi posa en primer plà un conjunt d’experiència de participació i innovació social.

A Rhône-Alpes, també ha quedat finalista un reportatge multimèdia sobre els condicions de vida de les poblacions rom a Europa. Roms, el combat contra l’exclusió, realitzat pel col·lectiu de periodistes WeReport amb Forum Réfugiés COSI, relata les discriminacions que pateixen les poblacions rom, les causes de la seva migració i l’impacte que generen alguns projectes de solidaritat internacional que promouen la seva integració

L’entrega dels premis anirà a càrrec de representants dels tres jurats. Des de Catalunya, Joan Cañete, periodista de El Periódico; des de França, Jean Marc Canova, president de Club de la presse des Pays de Savoie i de l’Union des Clubs de la press de France et Francophones; i Giorgio Garelli de la Regió de Piemont i Marinella Belluati, professora de la Universitat de Torí, des d’Itàlia.

Després de l’entrega dels premis, la periodista congolesa Caddy Adzuba i Mònica Terribas conversaran sobre com fer un periodisme que ens ajudi a comprendre el món.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s