Actualitat / Bones pràctiques / En col·laboració / General

Qui va dir que treballar en xarxa fos senzill?

CriticOK

 

Des de que vam iniciar el blog #LaPitjorEpidèmia al mitjà d’investigació Sentit Crític el passat mes de setembre, creiem que cada una de les persones que formem part d’aquest equip de treball, hem emprat aquest hashtag en les més variades situacions i estats anímics (això sí, en el silenci dels nostres pensaments).

Del resum de la nostra primera reunió cap allà el mes de juliol entre totes les parts pensants, va sortir la fórmula màgica dels articles que publicaríem en el què volíem que fos un espai de reflexió i anàlisi sobre allò que considerem la pitjor epidèmia en salut dels nostres dies: les desigualtats en la manera d’emmalaltir i morir:

  1. Publicacions periòdiques fruit de dinàmiques participatives d’un equip multidisciplinari i entusiasta (per allò bo i no tan bo)
  2. Productes per a internet de màxim 8.000 caràcters, amb titulars que no semblin escrits per a publicar al BOE i formats periodístics que triomfin a les xarxes (per allò bo i no tan bo del nou periodisme)
  3. Construir una història, amb personalitat i força periodística, darrera de cada temàtica
  4. Els continguts de l’article han de parlar i connectar allò local i global; no s’han de quedar només en la denúncia sinó també incorporar propostes de lluita i transformació; han de tenir una visió de gènere i, sobretot, cal treballar amb profunditat, rigor i contrast de totes les dades
  5. Que els punts 1, 2, 3 i 4 no facin col·lapsar a la periodista encarregada d’escriure’ls.

I aquí estem, 4 articles després, construint una metodologia complexa, que no impossible, però alhora molt necessària i enriquidora, de la qual n’estem aprenent moltes coses: primer de tot, a revisar què és important, què prioritari i què prescindible d’allò què comuniquem les ONG, per tal d’entendre i adaptar-nos al format periodístic a internet, que per cert també està revisant les seves pràctiques i formes per arribar a un públic que cada cop llegeix més titulars i tuits i menys articles extensos o tesines.

No és una bona notícia que cada cop es llegeixi menys, però és la realitat. I totes ens hi hem d’adaptar. I les primeres nosaltres, les entitats socials, que necessitem precisament reconnectar amb la societat civil i veure que en definitiva totes parlem del mateix, totes lluitem pel mateix, i que totes estem al mateix vaixell, el del 99% de la població (vers l’1% més que ric que aglutina dia rere dia rere més i més recursos).

El segon punt de la nostra llista, el repte dels 8.000 caràcters se’ns està resistint. I és que reflexionar sobre els drets humans i, en concret, sobre el dret a la salut i els seus determinants socials, tot allò que determina la nostra salut més enllà del nostre codi genètic, no és tasca fàcil, però a mida que anem treballant en els articles, anem acotant temàtiques, processos de treball i ens hi anem acostant. Ningú va dir que treballar en xarxa fos fàcil, i encara menys que ho fos escriure amb rigor i ganxo a la vegada sobre temes tan cabdals com ho són els nostres drets.

Des de les entitats que inicialment vam impulsar aquesta proposta, medicusmundi Catalunya, Farmacèutics Mundi i Quepo, agraïm infinitament l’esforç, les ganes i la paciència de Laia Altarriba, Joan Benach (Greds-Emconet – UPF), Roger Palà i Joan Vila Triadú per ajudar-nos a visibilitzar les causes de #LaPitjorEpidèmia en la manera d’emmalaltir i morir.

Aquí teniu el link als articles que fins ara hi hem publicat:

Vols guanyar diners? Inverteix en sanitat!

Darrere les fronteres, als refugiats els espera l’exclusió sanitària

Mines, violacions, contaminació i exili de metges, l’altra cara de la guerra

Tres històries de patiment rere la teva ‘tablet’

Fam i obesitat al món, crims contra la humanitat

Fred, desnonaments i insalubritat: tres exemples de com la casa on vius pot afectar la teva salut

Polítiques que el teu ajuntament pot fer per reduir les diferències en salut entre els barris

 

Escrit per Margarida Garcia Ruiz, responsable de Comunicació i Educació Transformadora de Medicus Mundi, i Raquel Bonell, coordinadora de la campanya “Salut, drets, acció”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s