Activitats / Actualitat / General / Trobades

Principis i eines per un bon periodisme internacional

Periodistes de Catalunya, Rhône-Alpes i Piemont van participar el passat 30 d’octubre al quart seminari DevReporter a Barcelona, amb l’objectiu de debatre i proposar recomanacions per a una agenda mediàtica internacional responsable. El document que va articular la sessió és el Vademècum de nous principis i eines per treballar conjuntament des dels mitjans i els gabinets de premsa de les ONG. La cobertura de la crisi dels refugiats va ser el tema més recurrent.

Seminari_5

Anna Celma
@Acelmamelero

El Vademècum es va començar a treballar al Taller Internacional de Barcelona, a partir de les aportacions tant de periodistes com de comunicadors/es d’organitzacions, i també amb la intenció de tendir ponts. Encara per tancar, el decàleg consisteix en 10 punts que pretenen contribuir a millorar la informació internacional. La posada en comú i la detecció de problemes i oportunitats entre periodistes de les tres regions que impulsen el projecte europeu DevRerporter té tot el sentit. Com explicava Montse Santolino, membre de LaFede.cat, malgrat que els tres territoris tenen realitats diferents, comparteixen similituds que es cristal·litzen en els estudis realitzats al principi del projecte: una certa insatisfacció de les ONG i periodistes sobre com s’està abordant la informació internacional, la necessitat de millorar-a i el reconeixement de que crisis i emergències dominen l’agenda mediàtica.

Un dels consensos al seminari va ser la necessitat d’afavorir un periodisme de seguiment per sobre d’un periodisme de flaixos, i al mateix temps aprofundir en el context, les causes i no eludir la complexitat. La periodista d’internacional de TV3 Isabel Galí -que va cobrir el post-terratrèmol d’Haití el 2010-, va afegir que, precisament, tenint en compte que “si no hi ha una situació de crisis és complicada la cobertura”, “els dies D són una bona oportunitat” per desenvolupar aquest periodisme en profunditat, de seguiment i amb context, i “les ONG, una font imprescindible”. Justament, la beca DevReporter Grant ha finançat un reportatge de seguiment sobre la reconstrucció a Haití. Respecte els dies D, el periodista de la Directa Jordi de Miguel va apuntar que cal també generar-ne de propis “des de les victòries de la població local, no només a partir de pics de violència”.

Per Gabriela Grífol de BTV, la sinergia entre ONG i mitjans de comunicació és necessària per orientar sobre qui pot explicar millor cada història i aquelles persones que són protagonistes. Per a un bon aprofitament dels materials comunicatius de les ONG, Anna Suriñac, com a periodista de la revista 5W, va defensar que els periodistes especialitzats són necessaris. Així, assegura, es garanteix que hi hagi una aportació periodística i s’estiri del fil per aconseguir fonts i històries pròpies.

A banda de les ONG, hi ha moltes altres fonts que poden contribuir a una bona informació sobre desenvolupament i cooperació. La periodista italiana becada per DevReporter, Simona Carino, va subratllar la importància dels periodistes locals perquè són els que coneixen el seu entorn, el terreny, i també “ens aporten altres maneres de fer periodisme que poden enriquir-nos”. A més, la periodista freelance Gemma Parellada va afegir que els companys de professió tenen la capacitat de posar-nos davant d’un mirall: “mostren els nostres propis prejudicis i la manera com afrontem el discurs i les històries del Sud”.

Seminari_4

Trencar les barreres global-local

El reportatge becat sobre ‘minerals de sang’ al Congo -de la periodista freelance Gemma Parellada i l’organització Justícia i Pau, emès a la televisió pública catalana, es va projectar al seminari. La seva autora, tal i com apunta el reportatge, té clar que “el gran repte és aconseguir un periodisme de context que trenqui les barreres entre allò local i global”. El Vademècum hi posa èmfasi, com una manera també de despertar la curiositat i la identificació dels processos. “Portem Nigèria als nostres cotxes i el Congo als nostres smartphones”, va recordar Parellada.

Aquesta forma d’explicar s’evidencia en el cas de la crisi dels refugiats; per la seva actualitat a llarg termini, la seva implicació global-local i la seva complexitat. Tot i així, Galí va recordar que les informacions segueixen compartimentades: “puc treballar temes internacionals, però una iniciativa local es publicarà a la secció de Societat”. Grífol de BTV va posar sobre la taula que, com a mitjà local, tenen més llibertat per trencar l’agenda mediàtica i aportar fonts pròpies, veus locals que connectin amb l’espectador.

Al tancament del seminari van quedar moltes dubtes sense resoldre, però es va constatar que les bones cobertures contribueixen a la transformació social, en major o menor mesura. Davant el periodisme de conflictes, la visibilització de bones pràctiques pot contribuir a multiplicar-les. El projecte DevReporter i concretament les beques ja han estat dissenyades en base a aquest conjunt de principis debatuts i matisats al seminari. Està clar que el Vademècum, que es presentarà al Fòrum Internacional de Barcelona el mes de febrer, hauria de ser un pas clau en la consolidació d’una xarxa entre organitzacions i periodistes per a una informació sobre desenvolupament i cooperació responsable.

Seminari_1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s