Actualitat / General / Trobades

Periodisme i desenvolupament: camins que es troben a Torí

Article del periodista Oriol Andrés
Va particiar en la delegació catalana del Fòrum
@oriolandres

“Si es comunica bé, la cooperació pot influir en l’agenda política”, va sentenciar Monica Cerutti, assessora en matèria de cooperació de la regió italiana del Piemont. Internet 2.0, les xarxes socials, ha revolucionat les maneres de comunicar-nos, de transmetre el coneixement i d’interactuar. Els nous canals són més radicals, transparents i democràtics. En definitiva, més lliures. Unes bondats que han vingut -com bé s’ha dit i repetit- acompanyades de reptes i riscos. El nou paradigma comunicatiu ha contribuït sens dubte a la crisi que viu el periodisme com a model de negoci. I també les ONG s’han vist obligades a posar davant el mirall la seva política comunicativa.

IMG_1860

La periodista especialitzada en desenvolupament de The Guardian Eliza Anyangwe  va dir, al seminari organitzat pel projecte al Col.legi de Periodistes, que “les ONG han de ser conscients que viuen en una bombolla. No es tracta només d’explicar la meva història i fer-ho partint de la idea que faig sempre el correcte. En comptes de competir amb altres ONG per un espai als mitjans, cal pensar de quina manera s’aporta valor a un tema global”.

Així doncs, què vol dir comunicar bé? Durant dues intenses jornades, el passat 11 i 12 de juny, comunicadors i comunicadores d’organitzacions, acadèmics i periodistes es van trobar a Torí, en el marc del II Fòrum Internacional del projecte Devreporter per debatre potencialitats, beneficis, riscos i dificultats d’enfortir els llaços entre ONGs i periodistes per tal de millorar la informació relativa a desenvolupament en benefici d’una transformació social, en positiu.

A més de l’intercanvi d’experiències i tallers de debats, un objectiu central de la trobada va ser continuar treballant en la redacció d’un Vademècum de recomanacions per una bona informació sobre cooperació internacional i desenvolupament, que s’havia iniciat al Taller Internacional el mes de març a Barcelona.

IMG_1996

Delegació catalana
Des de Catalunya, va viatjar a Torí una delegació conformada pels representants d’ONG federades, el Col·legi de Periodistes (Alícia Oliver), soci del projecte, i també periodistes, així com equip tècnic del projecte. A Torí, vam poder trobar-nos i debatre sobre comunicació pel desenvolupament no només amb organitzacions i periodistes de Piemont i Rhône-Alpes, sinó també dels Països Baixos, Irlanda, el Líban i Qatar.

“Hauríem d’afegir una sisena W al periodisme [What, Who, When, Where, Why], que fos ‘què s’hi pot fer? Què hi podem fer?’”, proposava la periodista de la secció d’Internacional de l’Ara, Cristina Mas, durant la seva ponència. Una W que respondria a un major reclam per part de la ciutadania de comprendre la relació entre la pròpia realitat local i la global i intervenir-hi.

IMG_2062

En aquesta concepció del periodisme, les ONG hi tindrien un rol essencial. La fórmula ja funciona a altres indrets com Països Baixos, on existeix, per exemple, la plataforma One World, la revista de la qual compta amb més de 120.000 abonats, i que va presentar Ellen de Lange. O a Itàlia amb la revista Vita.it, que amb la voluntat de dur a terme un periodisme “atractiu i rigorós” compta en el seu comitè editorial amb diverses ONG.

En la seva ponència, el periodista Carlos Bajo -que col·labora amb Planeta Futuro de El País i és fundador de Wiriko-, va donar algunes recomanacions per a la comunicació d’ONG, i va posar com a exemple el Centre d’Estudis Africans (CEA) que, segons va assegurar, “treballa aquelles zones bastardes entre l’acadèmia, les ONG i els mitjans”. Dit d’una altra manera, a la vegada que s’organitzen activitats pròpies, transmetre el coneixement acadèmic i el treball tècnic a través del seu processament periodístic. Per la seva banda, l’Elisenda Rovira va presentar l’Anuari Media.cat i va destacar el paper fonamental d’ONGs en algunes de les investigacions, com en el cas dels reportatges “Les versions oficials de Ceuta” o “Petromiralles expulsa 600 camperols a Guinea Bissau”.

Des del nord d’Europa
‘El Diari de les Bones Notícies’, de Dóchas (l’Associació irlandesa d’ONG per al Desenvolupament) i l’organització holandesa IDLeaks -que ja està organitzant un premi “germà” als Rusty Radiator-, van ser dues originals propostes del nord d’Europa enfocades a potenciar les bones pràctiques comunicatives tant pel que fa als periodistes que cobreixen temes de desenvolupament, com a ONGs.

La trobada no va estar exempta d’acalorades discussions, que sobretot van tenir lloc en la darrera taula, on van participar, a més de Cristina Mas, Ahmad Ashour d’Al Jazeera Talk i Public Libertires and Human Rights, Chris Arsenault de Thomson Reuters Foundation, Stefano Arduini de Vita.it i Ziad Maalouf de Radio France International. Maalouf va ser especialment contundent a l’hora de descartar una confluència entre les ONG i el periodisme, reprenent conceptes com l’objectivitat, que van encendre els ànims del públic -en una o altra direcció-. El debat va mostrar divergències en la cultura periodística a Catalunya, Itàlia i França de la mateixa manera que una percepció diferenciada pel que fa al grau d’incidència política que han de mantenir de les ONG.

Mas va recordar que sense ONG i activistes, “no hauríem pogut cobrir els bombardejos amb barrils plens d’explosius a Síria per part del règim de Bashar Al-Assad”, entre d’altres. La confluència no és només possible sinó necessària sempre i quan periodistes i ONG trobin el seu lloc en aquest nou paradigma comunicatiu.

IMG_1964

Aquesta precisament era la línia de treball del vademècum, que va ser presentat al final de les jornades i que caldrà continuar treballant. Un punt essencial destacat tant per periodistes com cooperants, va ser el de crear nous espais on convergir -com l’actual fòrum- de cara a incrementar el coneixement mutu, “respectant les esferes de competència de cadascú i aprenent a conèixer el funcionament de l’altre” . Per tal de millorar la comunicació en el desenvolupament, altres recomanacions recollides eren, per exemple, “convertir en protagonistes de les informacions els subjectes dels països del sud”, “evitar el sensacionalisme pietós” i -en el cas de les ONG- evitar l’autorreferència i distingir entre informació i comunicació institucional”.

Amb l’objectiu de promoure l’esmentada col·laboració entre ONG i mitjans, entre d’altres, durant les jornades es van presentar les ajudes DevReporter Grants, que faran possible 18 reportatge periodístics realitzats conjuntament per ONG i mitjans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s