Actualitat / General

El projecte DevReporter al Congrés #Comunicambio-Comunicació, Societat civil i Canvi Social

El Congrés Internacional #comunicambio ha estat organitzat per l’IUDESP de la UJI, partner acadèmic del projecte europeu DevReporter. El congrés es va celebrar entre el 20 i el 22 de maig del mes passat a Castelló, coincidint amb el quart aniversari del 15M, punt d’inflexió per a la Comunicació per al canvi social a Catalunya i Espanya.

comunicambio_1

Taula inaugural «Estat de la qüestió en Comunicació, Societat Civil i Canvi Social», on va participar DevReporter Network

El Congrés ha estat un punt de trobada entre acadèmics, mitjans, ONG i activistes que han debatut sobre els nous marcs teòrics i les noves pràctiques comunicatives de les organitzacions i els moviments socials.

Montse Santolino, en nom del projecte, va participar en el Comitè científic i va participar a la taula inaugural «Estat de la qüestió en Comunicació, Societat Civil i Canvi Social» amb experts com Agustín García Matilla, de la Universidad de Valladolid, Javier Erro Sala, dela Universidad Pública de Navarra, Manuel Chaparro Escudero, de la Universidad de Málaga i ManuelaMesa de CEIPAZ. Santolino va fer un breu repàs de com la Comunicació per al desenvolupament havia evolucionat cap a la Comunicació organitzacional per al canvi social, i va presentar el projecte DevReporter com a hereu de molts treballs de reflexió i anàlisi previs, i com a espai privilegiat per treballar amb lògiques de comunicació per al canvi social tant amb periodistes com amb comunicadors i comunicadores d’ONG.

El Congrés #Comunicambio-Comunicació, Societat civil i Canvi Social no ha estat un congrés acadèmic a l’ús i ha volgut incorporar les reflexions d’ONG i moviments socials sobre la seva pràctica educomunicativa. La Congde i Lafede.cat-DevReporter han estat els actors pont amb el sector de les ONGD. Santolino ha acompanyat Yolanda Polo, responsable de comunicació de la Coordinadora estatal d’ONGD, en la coordinació de la línia temàtica «Comunicació comercial, organitzacions i canvi social», línia que finalment va fusionar-se amb la «Mobilització social i emocions» per la complementarietat de les comunicacions presentades. Va ser destacada la presència de projectes i experiencies pràctiques a mig camí entre l’activisme i el periodisme com STOP Rumores, Feminicidio.net, Fíltrala o Ciutat Morta com a experiències que estan incorporant discursos i temes alternatius a l’agenda pública.

El projecte DevReporter va patrocinar la taula «Comunicació i educació per al canvi social des de la societat civil» amb la participació de Martin Kirk, autor de “Finding Frames”, i del professor Thomas Tufte de la Universitat de Roskilde, Dinamarca, que acaba de publicar «Comunicación para el cambio social. La participación y el empoderamiento como base para el desarrollo mundial», llibre que va presentar al Congrés.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s