Actualitat

Taller Internacional DevReporter: renovant la relació entre periodistes i organitzacions

Organitzacions i actors de la solidaritat internacional europeus participaran el proper 16 i 17 de març al taller internacional de Barcelona, en el marc del projecte DevReporter Network. L’objectiu és començar a elaborar un conjunt de recomanacions per millorar la informació sobre temes relacionats amb la solidaritat internacional, però també aprofundir en com millorar el treball conjunt entre organitzacions i periodistes. A més del “què”, el taller posa l’accent en el “com”, que, inevitablement, condiciona la mirada i la qualitat del que expliquem.

Actualment, existeixen diferents codis que fan recomanacions sobre com explicar el treball per a la cooperació i el desenvolupament, com el de la Concord, Dóchas (l’Associació Irlandesa d’ONGs pel desenvolupament), o fins i tot, la mateixa Lafede, en el seu codi ètic. Per anar més enllà, és necessari començar a compartir i traçar punts comuns amb els periodistes, que ajudin a respondre diferents preguntes: com transmetre missatges clars, però que responguin a la complexitat dels temes que aborden les organitzacions? De quina manera apropar la realitat i els protagonistes del sud? Com aprofitar l’agenda mediàtica o com “transgredir-la”? O, quin tipus de relació teixir entre periodistes del nord i del sud? Recentment, The Guardian va plantejar alguna d’aquestes qüestions en un panell en que va participar DevReporter Network.

La trobada, no tan sols comptarà amb organitzacions, sinó que els periodistes del sud tindran un paper clau. La directora de l’ALAI (Agència Llatinoamericana de Comunicació) Sally Burch, David Tilus, periodista de ràdio i responsable de l’associació Groupe d’Action Francophone pour l’Enviroment en Haití, Abdoulaye Ouattara, periodista de Burkina i Johnny Vianney Bissakonou, periodista bloguer centreafricà, aprofundiran en la percepció del sud i els missatges que vehiculem com a ONG i mitjans. I al mateix temps, en la relació entre els mitjans i les organitzacions als països del sud.

Projectes inspiradors
Així com existeixen codis ètics o documents de recomanacions sobre com comunicar per al desenvolupament, a Europa, existeixen també projectes que han començat a treballar en el canvi de narratives i poden aportar la seva experiència: Natasja Insing, del projecte Refraiming the messages, que duen a terme tres organitzacions europees ( Wilde Ganzen dels Països Baixos, Divoké Husy de Czech Republic i CISU – Civil Society in Development from Denmark), Kristoffer Kinge. de l’organització SAIH, que impulsa els Rusty Radiator, una iniciativa que posa en valor al comunicació transformadora i que en ella mateixa ja és una experiència comunicativa transformadora. I també Daniel Puglisi de la Concord,com referent sobre narratives per a organitzacions europees a través de al iniciativa Political Narrative.

El taller també dedicarà una taula específica a debatre conjuntament, periodistes i comunicadors, sobre com actualitzar la seva col·laboració. La sessió s’articularà a través de la crítica, l’autocrítica i al mateix temps, exposant exemples inspiradors.

Identificar propostes
Cada dia, el treball en grup servirà per posar en comú, debatre i traçar les línies de les recomanacions que volem començar a consensuar. Dilluns, el treball es centrarà en els continguts que les organitzacions i mitjans han de comunicar i en el com, i dimarts el focus aterrarà en la relació entre organitzacions i periodistes.

Fins a treure les nostres pròpies conclusions, podeu consultar dos articles de The Guardian sobre com, al Regne Unit, els periodistes veuen les organitzacions i com les organitzacions veuen els periodistes.

PODEU CONSULTAR EL PROGRAMA CLICANT AQUÍ

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s