Actualitat / General

Darrere el Mobile World Congress: qui parla de la violència contra les dones i els infants a la RD del Congo?

Del 2 al 5 de març Barcelona acull el Mobile World Congress (MWC), un congrés que mostra la cara amable de la indústria del mòbil, però oculta la procedència i les condicions en les quals les grans companyies de telefonia mòbil aconsegueixen la matèria primera- el coltan del Congo- per a la fabricació dels seus productes.

Poc abans, divendres 27 de febrer, s’estrena “Uchungu na tumaini”, el documental, que pretén trencar el silenci que envolta la situació dels més vulnerables i mostrar, més enllà dels recursos naturals, les condicions de vida i les vulneracions constants dels drets humans que pateix la població civil.

El MWC és el punt de partida del recorregut del documental per Catalunya. I els Cinemes Girona de Barcelona, una sala oberta a acollir projeccions de temàtiques socials, el lloc de partida. L’estrena comptarà amb Suzanne Monkasa, Presidenta de la Plate forme des Femmes de la Diaspora congolaise de Belgique.

 

uchungu-na-tumaini-documental-sobre-el-congo


El Congo (in)visible
Fa gairebé dues dècades que existeix un conflicte a l’est de la República Democràtica del Congo i el documental
Uchungu na tumaini vol reflectir-ne les dures conseqüències, concretades en les víctimes més vulnerables de la societat, les dones i els infant, poc presents en els titulars habituals dels mitjans de comunicación.

Aquest és el dolor (unchungu), com també ho és la pobresa i l’abandonament de la societat per part de l’Estat, la violència criminal contra la població per les incursions dels diversos grups armats i les violacions sexuals com a arma de guerra. Però, alhora, hi ha l’esperança (tumaini), traduïda en el dinamisme i l’activisme i la lluita de la població, que es fa palesa a través de les organitzacions i col·lectius que volen mirar endavant i creuen que un altre Congo és possible.

Uchungu na tumaini (dolor i esperança, en swahili) dóna veu a les dones -als infants no els semblava oportú-, perquè expliquin les seves doloroses experiències sobre les violacions dels seus drets, especialment, sobre les violències sexuals que han patit. A més, també s’hi recullen les veus d’organitzacions que treballen per elles i amb elles en la superació del seu patiment i en la seva reinserció amb total respecte dels seus drets. Per a un millor coneixement de la complexitat d’aquesta racó de l’estat congolès, l’equip ha estat acompanyat per experts en drets civils i en la cultura de la pau de la societat congolesa.

Durant les dues setmanes de rodatge al Kivu Nord, l’equip va anar a trobar els testimonis en el seu dia a dia. El recorregut, no gens planer, comença en les terres volcàniques de Goma, la capital d’aquesta província, i els camps de desplaçats interns, per endinsar-se, més endavant, en les terres vermelles de la ciutat de Butembo i els seus voltants. Allà és on van conèixer l’activitat de les organitzacions que treballen per i amb les dones.

De la campanya Congo, perill de riqueses al documental
L’any 2007 la
Lliga dels Drets dels Pobles va endegar la campanya de sensibilització Congo, perill de riqueses, amb la finalitat de denunciar i sensibilitzar la ciutadania catalana sobre les causes i les conseqüències d’un dels conflictes més greus, llargs i oblidats de l’actualitat. Un conflicte que manega unes xifres esgarrifoses de víctimes i que, per molt que es repeteixin en diversos fòrums i suports mediàtics, no calen del tot en les consciències de la gent.

Les repetim: més de cinc milions de víctimes mortals, més de dos milions i mig de persones desplaçades, innombrables víctimes de violència sexual —utilitzada com a arma de guerra— i violacions continuades dels drets humans contra el conjunt de la població civil. Cada dia continuen apareixent noves víctimes. I poc se’n parla. Per això, el conflicte congolès se l’ha qualificat de conflicte oblidat i també de conflicte de llarga durada.

En el marc de la campanya, la Lliga dels Drets dels Pobles ha treballat i treballa amb diverses organitzacions congoleses de drets humans i de pau i amb experts del país, per tal de dur a terme activitats de sensibilització. Per ser més eficient i seguint els seus principis, la Lliga forma part de la Xarxa d’Entitats per la República Democràtica del Congo, a través de la qual desenvolupa accions conjuntes.

De la campanya va néixer la necessitat de conèixer directament la situació que es viu a l’est de la RD del Congo, enfortir els contactes amb les entitats defensores dels drets humans del país i reforçar la visualització del seu treball i la seva lluita.

Calia visualitzar la situació de les persones més vulnerables de la societat congolesa: les dones i els infants. Des de la Lliga veien que les poques vegades que els mitjans s’ocupaven del conflicte, ho centraven en l’explotació il·legal del coltan i d’altres minerals, i en la inestabilitat que generen els diversos grups armats, locals i estrangers, que se’n disputen el control. Però poques vegades les víctimes innocents del conflicte eren protagonistes de la informació que arribava. Tot això va dur a la Lliga a prendre la decisió, coordinada amb les organitzacions i experts congolesos, de desplaçar-se a Kivu Nord i certificar la situació.

Sobre el terreny
El juliol de l’any passat,
la Rita Huybens i el Josep Ramon Giménez, membres de la Lliga dels Drets dels Pobles, van viatjar cap al Kivu Nord amb una petita càmera HD de Sony convertida en “càmera-ull”.

La càmera va resseguir Goma, la capital de Kivu Nord, Oicha (Beni), Butembo i Kipese per prendre testimoni directe de les víctimes i de la gent compromesa que ha col·laborat i participat en el rodatge: Prosper Hamuli i Godefroid Marhegane (investigadors), Moïse Kambere (coordinador de GADHOP), i les associacions: Association pour la Défense des Droits de la Femme (ADDF), Femmes Juristes pour la Défense des Droits de la Femmes (FJDF) i Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale (FEPSI).

El documental fuig de les imatges i situacions que provoquen l’emoció fàcil i que podrien tendir al sensacionalisme, tot recreant situacions de tensió que allunyen al públic de la reflexió sobre el que s’està veient. En canvi, posa en valor el dinamisme, l’activisme i la lluita d’una societat que vol recuperar la quotidianitat.

Estrena Cinemes Girona de Barcelona. 27 de febrer 2015. Barcelona

Amb la presència de:
Josep Ramon Giménez
, director del documental
Lourdes Mourelo,
adjunta a la Direcció de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
Suzanne Monkasa,
Presidenta de la “Plate forme des Femmes de la Diaspora congolaise de Belgique” 

Una producció de : La Lliga dels Drets dels Pobles
Amb el suport de : l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

L’estrena compta amb la col·laboració de : La Xarxa d’entitats per la República Democràtica del Congo i l’Ajuntament de Barcelona

Sobre el director: és periodista. Ha treballat durant 25 anys a Televisió Espanyola (TVE). A partir del 2009 s’ha dedicat a fer documentals audiovisuals per a diferents ONG i entitats del tercer sector. Ha dirigit el documental Amazònia, masato o petroli i el curt de sensibilització per a infants El món de Darma per a la Lliga dels Drets dels Pobles. Així mateix, ha fet vídeos per a l’ONG Acciónatura i per a l’associació Loopa Media, i col·labora en la xarxa social BarcelonActua i en diverses campanyes mediambientals.

 

Article de Josep Ramon Giménez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s