Actualitat / Mitjans

Atacs al nord de Nigèria: d’on ve la diferència de tractament mediàtic amb Charlie Hebdo?

 

Article de Pascale Coissard (CCAR)

França va començar l’any amb un atac terrorista que va costar la vida a 17 persones. Alhora, a Baga al nord de Nigèria (1), probablement més de 2000 persones perdien la vida. Per què no va ser notícia fins després de diversos dies?

Òbviament, les notícies del anomenat “Nord” tenen més cobertura mediàtica i ens cauen més a prop. Però l’atac de Baga és l’atac més mortal dels últims anys a Nigèria, i malgrat això, inclòs el president de Nigèria Goodluck Jonathan, expressava condolences a França però no mencionava res del que estava passant al seu propi país el 8 de gener.

Diverses raons han portat a què els atacs de Nigèria passessin desapercebuts fins fa poc:

1. Charlie Hebdo, un atac a companys del gremi
El fet de que l’atac terrorista que ha patit França sigui contra persones que, per la seva majoria, pertanyien al gremi de periodisme, ha fet que la premsa es mobilitzés en massa, per proximitat i companyonia.

2. Desconeixement de la zona de l’Àfrica anglòfona i fenomen del “mort quilomètric”
A Europa del Sud, hi ha un gran desconeixement de l’Àfrica anglòfona (2), també per part dels periodistes. No és cap casualitat que el primer mitjà en cobrir la notícia hagi estat la BBC. A més a més, aquí també juga un paper la llei del “mort quilomètric” (3): la mort de 2000 persones en un país llunyà com és Nigèria és més difícil d’assimilar i de representar-se que la de 17, com va ser el cas per l’atac a Charlie Hebdo a París.

3. Dificultat d’accés i problemes de comunicacions a la zona del Nord Est
A això s’ha d’afegir un greu problema de telecomunicacions al nord de Nigèria. Boko Haram ha destruït tot accés a la xarxa (4). Ningú pot piular, o inclòs comunicar per telèfon. A més a més, gairebé no hi ha font de primera mà. És una zona molt perillosa per a tots els periodistes, i l’exèrcit nigerià prohibeix l’accés en pràctica als periodistes estrangers (5).

4. Poca mobilització de la societat nigeriana
Eliza Anyangwe, membre de Global Development Professionals Network, recentment convidada per Lafede.cat , en el marc del projecte europeu DevReporter Network, a l’esmorzar de premsa, relata que la societat civil té poca capacitat de mobilització a Nigèria (6), i la relació periodistes – ONG és poc eficaç. Per això, no hi va haver cap manifestació després dels atacs a Baga. També, la societat nigeriana té altres prioritats. Això és degut, segons l’activista pro-democràcia Hafsat Abiola, al fet que la societat nigeriana està focalitzada sobre les seves necessitats bàsiques i immediates, que perd interès i vista d’altres qüestions més àmplies com pot ser la de la seguretat.

5. Un context electoral poc propici a la transparència en les informacions
Nigèria està pendent d’eleccions el 14 de febrer (7). El govern actual, prefereix, per tant, donar poca informació sobre el què està passant, per no perdre credibilitat abans de les properes eleccions i fer palès el poc control que té sobre el seu propi territori.

Davant d’aquesta situació, quin és el rol dels comunicadors i els periodistes del Nord, especialment els que reclamen justícia global? Una de les tasques seria donar veu i posar cara als “morts quilomètrics” a través de l’ús del testimoniatge dels supervivents: permet obtenir fonts d’informació, alhora que permet personalitzar, fer l’experiència més propera i provocar empatia entre els lectors i així pal·liar el fenomen del mort quilomètric. Les ONG que treballen en el terreny tenen aquí l’oportunitat de treballar colze a colze amb els periodistes, que, encara que no es puguin apropar a la zona de conflicte, poden aprofitar les fonts proporcionades per les organitzacions que fan emergència humanitària a través de les persones refugiades de la zona en conflicte. Des d’aquí, també es pot recollir el testimoniatge de les persones que han fugit fins arribar a Europa, i que les ONG socials dels nostres països atenen, com és el cas de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

1. Boko Haram reivindica autoría del ataque en Baga con centenares de muertos, La Vanguardia, 21/01/2015
2. Boko Haram, ou l’homme invisible, Libération, 27/01/2015
3. Pourquoi manque-t’on d’informations sur Boko Haram?, Slate.fr, 20/01/2015
4. Why we know so little on the horror in Northeast Nigeria, Huffington Post, 16/01/2015
5. Boko Haram, ou l’homme invisible, Libération, 27/01/2015
6. Boko Haram Attacks: why isn’t Nigerian civil society protesting terrorism?, The Guardian, 14/01/2015
7. Boko Haram Attacks: why isn’t Nigerian civil society protesting terrorism?, The Guardian, 14/01/2015

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s