Actualitat

Tornen els Radiator Awards

Article de Gemma Garcia

Tenen la virtut d’atacar directament la consciència, promoure la reflexió, criticar sense embuts i també posar en valor la comunicació transformadora. Són els Rusty Radiator Awards, organitzats pel Fons d’Assistència Internacional dels Estudiants i Acadèmics Noruecs SAIH, i en sí mateixos són una experiència comunicativa transformadora. Aquest any, tornen a l’atac amb un vídeo sobre un reality show inventat Who Wants to Be A Volunteer (Qui vol ser un voluntari?), on per convertir-te en voluntari has de respondre a la pregunta “Quants països hi ha a l’Àfrica?”. D’entre les múltiples respostes, la candidata a voluntària respon “un” i aconsegueix fer realitat el seu somni. Directe al gra, el vídeo posa sobre la taula estereotips d’Àfrica, sense intenció de criticar els milions de voluntaris compromesos -asseguren-, però apuntant que el voluntariat encar és un exemple de com els occidentals, sovint, “ajuden” sense aprofundir en les raons reals i estructurals que sostenen un món desigual. Tothom qui ho vulgui, pot votar i l’entrega dels premis tindrà lloc el 2 de desembre a Oslo.


En molts països podem trobar premis sobre periodisme compromès, però no hi ha molts premis específics sobre comunicació solidària*. Els espots de les ONG solen premiar-se als festivals de publicitat, però el que no és habitual és assenyalar aquells espots que són perjudicials per a la transformació social perquè reprodueixen estereotips i generen apatia, en lloc de mobilització i acció. Els Radiator Awards lluiten frontalment contra la idea que el director de l’ONG Health Poverty Action Martin Drewry exposava i criticava: que “salvarem” Àfrica”.

El concepte de Radiator va irrompre amb força abans de la primera edició del premi, quan els organitzadors van presentar una campanya enginyosa: Africa for Norway, on un grup d’africans decidien ajudar els noruecs a superar les baixes temperatures enviant vells radiadors. Retornaven cap a occident una dosi d’estereotips que normalment occident dispara contra Àfrica.

Radiator_Africa

Comunicació oxidada o daurada
En aquesta ocasió, han nominat com a males pràctiques – Rusty Radiators (radiadors oxidats)- vídeos que es recreen en les imatges de criatures desnutrides per aconseguir donacions o utilitzen models “sexys” per parlar de nens i nenes afectats pels conflictes armats i els desastres naturals. Es dóna la circumstància que repeteix Christians Children Fund of Canada amb un vídeo pràcticament calcat al que l’any passat va guanyar el premi Rusty Radiator, i també apareix com a finalista en mala pràctica el polèmic espot de Feed Child on es comparen els nens pobres amb els gossos.

Però no tot són punyals. També estan nominats tres vídeos per la seva originalitat i intenció de trencar estereotips i invitar a l’acció, els Golden Radiator (radiadors daurats). El primer és de Save The Children (organització que rep una de freda i  una de calenta). En aquesta ocasió, el jurat valora que el vídeo genera una reflexió sobre com percebem el sofriment en funció del subjecte o col·lectiu afectat i, per tant, defensa la universalitat del sofriment i trenca estereotips racials sobre els qui pateixen. També opta a guanyar el premi de bona pràctica el vídeo Would You Give Your Jacket to Johannes? De SOS Children’s Villages Norway, que col·loca la guerra de Síria en el context del donant, i un tercer d’Oxfam Intermon que mostra els resultats de els accions de les ONG sobre les comunitats.

La comunicació és una eina poderosa que pot utilitzar-se per lluitar i anar a les causes per entendre una realitat complexa a la que no podem respondre amb solucions simples i alhora, mobilitzar contra les desigualtats i trencar estereotips, però la comunicació també pot generar tot el contrari. De fet, una enquesta publicada per l’organització Oxfam al Regne Unit mostra que tres de cada quatre persones es mostren indiferents davant les imatges de fam, sequera i malalties. És una evidència que els premis Radiator tenen encara molt camp per recórrer.

Coneixes iniciatives similars sobre comunicació? Ens les envies?

One thought on “Tornen els Radiator Awards

  1. Retroenllaç: Periodisme i desenvolupament: camins que es troben a Torí | Catalunya DevReporter

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s