Actualitat / General

Periodistes i ONG en la Batalla de la Informació

Article de Sergi Picazo
Periodista de Crític

La majoria de fonts d’informació als mitjans de comunicació acostumen a ser organitzacions amb poder polític o econòmic. Això té una influència cabdal sobre què és i què no és notícia. Els nadies, la majoria de la ciutadania que no té poder, no acostumen a tenir veu pròpia als grans mitjans de comunicació del país. Els silencis mediàtics, però, són cada cop més sorollosos. Ciutadans organitzats, en ONG, moviments social, marees o sindicats i partits polítics crítics amb el sistema, estan guanyant terreny en la Batalla de la Informació. Guanyar, però, no serà fàcil. Recordin a Gramsci: “El vell món es mor. El nou triga a aparèixer. I en aquest clarobscur apareixen els monstres”.

Sovint, el tipus de periodisme que fan els grans mitjans quan informen sobre reivindicacions socials s’assembla a això:

mani-15-octubre-manipulacion-informativa

Tot i això, el periodisme era una altra cosa…

Un magnat de la premsa britànica, vestit sempre amb corbat i barret, que tenia fins i tot un títol de lord Northcliffe, va dir a principis del segle XX: “Periodisme és difondre allò que algú NO vol que se sàpiga, la resta és propaganda. La seva funció és posar a la vista el que està ocult, donar testimoni i, per tant, molestar”. Cent anys després l’activista de la comunicació, Julian Assange, un dels fundadors de Wikileaks, assegurava: “Aquella informació que les organitzacions internacionals, governs i empreses estan invertint un esforç econòmic a ocultar és bona informació. Aquesta és la hitòria del periodisme”

Una de les mil coses que he après col·laborant durant els darrers 14 anys en projectes com l’Anuari Media.cat dels Silencis Mediàtics, la Directa o El Triangle és que els periodistes no podem anar sols, creient-nos superherois o justicers solitaris, a la recerca d’allò que ens estan ocultant els grans poders polítics i econòmics. Hem d’investigar, hem de ficar el nas on no ens demanen, hem de posar llum on hi ha foscor. Però les millors informacions, gairebé sempre, provenen de la feina prèvia de muckracker –escarbador de la brossa- fiscalitzant el poder d’una organització social o política, sigui ONG o moviment social o activistes barrials. Informes sobre retallades en polítiques socials, estudis sobre vulneracions dels drets humans d’Amnistia Internacional o denúncies contra Repsol a la selva amazònica i d’atacs amb drons dels Estats Units a una vall perduda de l’Afganistan. Gairebé sempre hi ha una organizació social al darrere de la denúncia.

Quan la majoria de mitjans no en parlaven, alguns periodistes vam començar a publicar informacions contra els abusos a migrants al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona, que fa deu anys estava situat en un mugrent i insalubre edifici al barri de La Verneda i ara amagat al carrer E de la Zona Franca. No ho vam fer només per la nostra perícia. Ho fèiem gràcies al moviment dels Sense Papers que denunciava el que passava dins en la foscor del CIE. I, com aquest, mil altres “exclusives” periodístiques. Impossible destapar que Agbar gestionava l’aigua de Barcelona sense un contracte de concessió si no fos per la feinada de la gent d’Enginyeria sense Fronteres. Impossible destapar les inversions de la banca a la indústria armamentística sense la investigació del Centre Delàs, Setem o Fundipau. Impossible denunciar els fons d’inversió que especulen amb aliments si no fos per les queixes de Veterinaris sense Fronteres. Impossible averiguar els deutes de la Generalitat amb la gran banca i l’Estat espanyol si no fos pels anys de feina de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute i l’Observatori del Deute en la Globalització. Impossible sense vosaltres. El periodisme independent i crític us necessita més que mai.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s