Campanyes ONG / General

Els refugiats sirians ja no poden esperar més

Article d’Amaia Celorrio, Responsable de RR.PP i Contingut del Comité espanyol d’ACNUR

 

ninos_refugiados_sirios-ninos_sirios-refugiados_sirios_EDIIMA20130418_0536_4

Nens refugiats sirians al camp de Zaatari, Jordània. Foto: ACNUR/A. Celorrio

Quan es compleix un any de la meva visita a Jordània, on vaig tenir l’oportunitat de conèixer la realitat dels refugiats sirians, milers de sentiments i idees segueixen creuant la meva ment. Encara recordo totes aquelles històries de violència descomunal i indiscriminada, de perilloses fugides, la precària situació dels refugiats als camps i a les ciutats… El que encara recordo més són les cares de tots aquells nens i nenes. Aquells somriures malgrat la violència, aquelles ganes de jugar i d’interactuar, de continuar sent nens.

Però després d’aquella experiència, quan vaig tornar el maig de 2013, a Espanya amb prou feines es parlava de la guerra de Síria, ni dels milions de refugiats i desplaçats sirians. I per molt que els meus companys i jo intentéssim explicar als nostres socis i donants la necessitat de col·laborar per a que poguéssim enviar ajuda humanitària, el resultat estava molt lluny de ser l’esperat. Perquè? Perquè la crisi no estava als mitjans. I si una crisi no està als mitjans, lamentablement, no existeix per a la majoria.

Les notícies als principals canals de TV, premsa i ràdio eren escasses i es centraven en la part bèl·lica i geoestratègica, però no reflectien el patiment humà, les conseqüències de la guerra sobre les persones. Les imatges de combats i d’edificis destruïts venien més que les terribles històries de fugida i de pèrdua de milers de dones, homes i nens. Hi havia pocs enviats especials a Síria i els mitjans es nodrien de les imatges i informació de les grans agències de notícies.

Per aquest motiu, vam començar a donar voltes sobre com apropar l’emergència al mitjans, i sobretot, als ciutadans. Sabíem que per a ACNUR, la crisi a Síria era la major emergència humanitària dels darrers anys, que la situació es deterioraria i que malgrat totes les dificultats, havíem de centrar tots els esforços en donar a conèixer aquesta realitat i captar fons per a cobrir les necessitats més bàsiques de tots aquells milions de persones. Perquè? Perquè ningú escull ser refugiat i perquè milions de persones estaven patint les conseqüències d’una guerra cruel. Ens podria haver tocat a qualsevol de nosaltres.

I així, en el nostre primer treball amb l’agència Arnold Madrid, a mitjans d’octubre, vam llançar la campanya “Todos tenemos una herida abierta en Siria” amb l’objectiu principal d’apropar el drama dels refugiats i desplaçats sirians a la societat espanyola. Volíem centrar-nos en les principals víctimes d’aquesta guerra: dones, nens i gent gran… Ens basàvem en la metàfora de la ferida, comparant la realitat siriana amb l’espanyola, de la mà de Luís Tosar, Anne Igartiburu i Melani Olivares. Els tres fa temps que col·laboren amb nosaltres i coneixen bé la realitat dels refugiats, al mateix temps que tenen una enorme capacitat d’expressió. I així, amb testimonis d’homes, dones i nens refugiats sirians, ens van ajudar a que els mitjans i la gent entenguessin millor el drama de milions de persones i se sentissin part de la solució. És molt important ser transparents i mostrar com amb un petit gest es pot contribuir a millorar la vida de molts refugiats i desplaçats.

Gràcies a les generoses contribucions de milers de persones el 2013 i inicis de 2014, des del Comitè espanyol d’ACNUR hem enviat 1.513.018€ per a l’emergència a Síria que han beneficiat a 678.150 persones, de les que més de al meitat són nens i nenes. Aquesta xifra supera l’enviat el 2012 per a emergència a Mali-Sahel, amb una xifra propera al milió d’euros.

Malgrat que la campanya “Todos tenemos una herida abierta en Siria” estava concebuda pel Nadal, vist el seu èxit i la bona acollida que ha tingut, encara roman oberta. Us animem a conèixer-la i compartir-la.

*Xifra actualitzada el 15 de febrer de 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s