Campanyes ONG / Mitjans

Periodisme compromès?

TaulaPeriodismeCompromès

Taula de Periodisme Compromès. Autoria: Pablo Tosco/Oxfam Intermón

Article de Júlia Serramitjana. Comunicació d’Oxfam Intermón

El periodisme hauria de ser compromès per definició. De fet, la mateixa paraula hauria de poder prescindir de “compromès”. Almenys, així ho consideren molts professionals de la comunicació. Tot i això, estem assistint a un empobriment de la qualitat de la informació i, a vegades, a dubtoses pràctiques periodístiques.

Per a Oxfam Intermón el Periodisme Compromès és un periodisme d’investigació que posa al centre de la notícia les persones més vulnerables, que aprofundeix en els temes i que parteix de valors com la justícia, la solidaritat o la dignitat.

En el marc d’aquesta reflexió, es va organitzar una Taula de Periodisme Compromès el 19 de febrer, al Cafè Salambó de Barcelona, on Carles Capdevila, director del diari Ara, Martín Caparrós, periodista i escriptor argentí i Jordi Pérez Colomé, escriptor i periodista, van analitzar si la ciutadania vol realment que hi hagi un periodisme compromès, i d’una altra banda, si els mitjans propicien que la ciutadania participi i s’impliqui per a aconseguir-ho.

Durant la conversa, va quedar palès que les ONG poden i han d’aprofitar les possibilitats que ofereixen les xarxes socials per a comunicar, però que el periodisme continua sent imprescindible per a mediar entre els missatges de les organitzacions i la ciutadania. El periodisme pot fer la informació més comprensible i apropar-la a la gent. Actualment, la ciutadania es relaciona constantment amb els mitjans, és exigent i crítica, i alhora, a través de canals 2.0, aconsegueix introduir temes a l’agenda mediàtica. Per aquesta raó, el periodisme ha d’interpel·lar les persones, convertir-les en protagonistes i construir així bones històries. Són aquelles que interessen tant als mitjans com a la ciutadania, però que cal anar a buscar.

Precisament, aquest projecte, que ja fa un any que hem posat en marxa, ens ha portat a impulsar la sèrie Grans Reportatges de Periodisme Compromès amb la publicació Jot Down. La nostra relació amb aquest mitjà és fruit de l’aposta conjunta per oferir continguts de qualitat a una audiència que valora l’anàlisi en profunditat i que ho fa en forma de reportatges escrits amb un toc literari. Així, periodistes com Nacho Carretero, Bru Rovira o Ander Izaguirre han pogut visibilitzar algunes de les realitats que, des d’Oxfam Intermón, intentem canviar dia a dia. Apostem per un periodisme que prioritza donar a conèixer situacions de vulnerabilitat i pobresa. Oxfam Intermón no el concep com un instrument de màrqueting, sinó com una eina per a difondre continguts de qualitat en base als valors de l’organització.

A més, seguint amb aquest objectiu, organitzem Taules de Periodisme Compromès, com la que va tenir lloc a Barcelona, i també el Seminari Internacional de Periodisme de parla hispana que se celebrarà els dies 10 i 11 de març a Osca. Hi participaran a porta tancada 15 periodistes, 10 de Llatinoamèrica i 5 espanyols, per reflexionar sobre les diferents vessants del Periodisme Compromès. Després d’aquest seminari, participarem en el XV Congrés de Periodisme Digital d’Osca que se celebrarà el 13 i 14 de març en aquesta mateixa ciutat on presentarem les conclusions del Seminari.

Vídeo resum de la Taula de Periodisme Compromès:

)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s