Actualitat

Benvinguts i benvingudes al bloc de la xarxa catalana

DSC_0012

Quina distància hi ha entre el que fan les ONG pel desenvolupament i el que comuniquen? Les ONG utilitzen totes les seves capacitats i aprofiten totes les oportunitats per a comunicar? Exploren noves maneres de comunicar i crear nous discursos sobre desenvolupament? I els mitjans de comunicació, tenen en compte les ONG?

El bloc de la xarxa catalana vol plantejar aquests debats per escurçar distàncies entre periodistes i professionals de la comunicació per al desenvolupament. En el marc del projecte europeu DevReporter Network, neix com un espai de trobada per enfortir les relacions entre mitjans de comunicació i ONG, estimular l’interès per la cooperació i desenvolupament, millorar les estratègies comunicatives de les organitzacions i donar suport als professionals de la informació. Si bé el bloc català mostrarà les activitats del projecte que organitzem a Catalunya, sobretot, té la vocació d’animar reflexions públiques sobre cobertures periodístiques i/o campanyes de les ONG.

Demanarem a comunicadors/es, periodistes i a tots els membres de la xarxa que comparteixin elements per a estimular nous relats. Volem detectar dificultats i riscos de determinades cobertures i/o campanyes, però també subratllar les oportunitats i els punts forts. Volem saber com una determinada campanya ha aprofitat l’actualitat per despertar l’interès dels periodistes. Quina ha estat l’estratègia a les xarxes socials i quines reaccions ha desencadenat. Si el missatge de l’ONG és fidedigne al transmès als diaris, la televisió o la ràdio. Volem detectar quin grau d’interès desperten determinades accions comunicatives en els mitjans i de quina manera interpel·len a la ciutadania. Tant periodistes com comunicadors/es d’ONG es necessiten mútuament i la seva col·laboració resulta en una millora de la comunicació i el periodisme. Els mitjans poden facilitar la incidència a les organitzacions i les ONG poder aportar temes a l’agenda mediàtica dels mitjans i l’accessibilitat a les fonts del Sud.

El bloc també vol construir un arxiu de “bones pràctiques” d’ONG, de mitjans de comunicació o d’ambdós actors en col·laboració. Pràctiques que poden ser inspiradores pel que fa la seva incidència, els formats o els continguts. La idea és recollir experiències catalanes, però no renunciem a un ventall d’iniciatives interessants que han sorgit arreu del món. El bloc dedica també un espai de recursos per a professionals de la comunicació: guies, estudis i manuals sobre comunicació i desenvolupament, que anirem engreixant amb la vostra col·laboració.

La qualitat de la informació sobre cooperació i desenvolupament, els temes que es tracten, les fonts que es consulten i l’enfocament que s’ofereix, és una responsabilitat compartida entre comunicadors i comunicadores d’ONG, periodistes i mitjans. Per tant, el bloc ha de fer confluir aquests actors per a què comparteixin reflexions, informacions i eines. En definitiva, un lloc comú que alimenti la presència regular d’informacions sobre països empobrits amb un discurs renovat i un major compromís social.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s