Activitats / Estudis / Informes / General / Trobades

Primer Fòrum Internacional a Lió: Mitjans i solidaritat internacional

DSC_0009

En el marc del projecte DevReporter Network, el passat 14 i 15 de novembre es va celebrar un primer Fòrum Internacional a Lió, ciutat seu de RESACOOP, una de les entitats sòcies de la FCONGD en el projecte. La trobada ha estat el tret de sortida de tot un conjunt de cursos, seminaris i tallers que han de contribuir a crear i consolidar una Xarxa transregional de periodistes i comunicadors per a la cooperació i el desenvolupament de Catalunya, Rhône-Alpes i Piamont.

A Lió s’han presentat i s’han pogut comparar els resultats de dos estudis fets a les tres regions: un sobre el treball comunicatiu de les ONG i els seus recursos, prioritats i discursos, i un altre sobre el discurs de la cooperació i el desenvolupament que recullen els mitjans. En el cas català, tot i que la majoria d’ONG volen aparèixer als mitjans, moltes reconeixen també que no hi dediquen tota l’atenció que voldrien ja que, els departaments de comunicació solen abordar múltiples objectius i tasques, amb recursos sempre escassos. Aquesta situació s’ha vist agreujada per les retallades? S’han vist afectats els departaments de comunicació o els recursos ja eren insuficients abans? Els últims dos anys, trobaríem notícies als principals mitjans catalans sobre projectes o emergències, o les ONG i les retallades s’han convertit en l’únic noticiable? A partir de les respostes a preguntes com aquestes, el projecte plantejarà propostes d’acció i formació per ajudar els professionals de les organitzacions vinculades a la FCONG a millorar la seva eficàcia i qualitat comunicativa.

El Fòrum internacional, a més, ha dedicat un espai al data journalism (periodisme de dades) com a eina per a presentar les dades amb sentit informatiu i comprensible i així, millorar la circulació d’informació entre mitjans i actors de la solidaritat internacional. Per a fer-ho, la FCONG ha portat a Lió Eduard Martin-Borregón, especialista en la matèria. Periodistes dels tres territoris i responsables de comunicació de diverses organitzacions han participat en les taules rodones i els tallers. La trobada també ha comptat amb la presència de periodistes africans amb qui col·laboren ONG de Rhône-Alpes. El comitè català l’han format Jon Sicilia d’Acció contra la Fam, Marta Solano de Setem, Francesc Mateu d’Oxfam Intermon, Rita Marzoa, directora del programa Solidaris a Catalunya Ràdio, Auri Garcia Morera, periodista de societat del Diari Ara, Noelia Román, periodista de Catalunya Plural (Diario.es), Dolors Aixalà, responsable de comunicació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), i membres de l’equip tècnic de la FCONG.

DSC_0017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s